torstai 17. marraskuuta 2011

Ja aksaakin välillä ;)

Kaikenlaista aksatouhua on touhuiltu. CB-treeneissä on oltu, edellisellä viikolla oli Nina ja viime tiistaina Timo. Kummallakin kerralla hihkuin onnesta, oli niin kivat radat. Raivostuttavaa vaan että vaikka kouluttaja vaihtuu, tulee aina samat nootit jokaisen suusta, ne minun perhanan käännökset :( Sofillekin sain ostettua pari peruutuspaikkaa ja se teki juurikin nämä Ninan ja Timon radat. Ai kun meni hienosti, eritoten yksi keppileijeröinti jäi mieleen, sen jälkeistä rataa en noin nopealla/kokemattomalla (näppärästi laitettu koiran syyksi) koiralla osannut, Zorrolla meni hyvin. Ajattelin kuitenkin oppia.

Perjantait reenailtiin Sofin kanssa Heinin ohjauksessa Hyvinkäällä. Parina viime keskiviikkona ollaan treenailtu myös Maran porukoissa. Viime viikon rata oli aika namu, kiva oli lähetellä noin irtoovia koiria putkeen ja takaakiertoon. Viime viikon Mara-reeneissä jouduin jättämään Sofin autoon (onneksi Toyota) kun juoksin Zorron kanssa. Sofi pisti hösseliksi ja tuhosi auton kentänpuoleiset ovet. Onneksi meidän autot ovat vanhoja ja niiden ainoa arvo on ns. käyttöarvo joka ei noin ''vähästä'' alennu. Jo seuraavana päivänä isä liimasi kankaat paikoilleen ja kuorrutti revityt muoviverhoilut jeesusteipillä. Saas nähdä mitä helteellä tapahtuu, sulaako teipin liima ällöksi.

Viime viikonloppuna puutarhahommien, reenaamisen ja metsälenkin jälkeen sain päähäni tehdä Sofin kanssa videon meidän tämän hetken aksaosaamisesta. Kuten videolta näkyy, ei toi ohjaajantolvana osaa alkuunkaan kääntää koiraa (2. hyppy, valssi). Radan teemana voisi pitää paria putken variaatiota. Eli koira tulee aina samalle puolelle mistä lähetettiin, periaatteessa juoksee eteenpäin mutta katsoo/kuuntelee ohjeet, ja kun mennään uudelleen putkijarrulla, pitääkin kääntyä heti. Nämä meni mielestäni hyvin, mutta ei tarkoita että nyt Sofi osaa. En viitsi analyseerata enempää, mutta on siinä ne minun tyyppivikani: huonot käännökset, luvattoman piiitkät haltuunotot ja muut sähläykset. Koira meni paremmin :DMetästyshommista vielä. Kokeilin taannoin ohjausta pihalla, mutta Sofilla nousi heti kuono ilmaan, se villiintyi ja kadotti yhteistyökykynsä. Päätin taannuttaa sen pennuksi ja me pillitetään nykyään ruokakupilla. Syötän sen ulos niin että tällään kupin maahan taakseni, sitten mennään ihan pienesti ja pillitän käännökset, istumiset ja luoksetulot. Lähellä täytyy olla, edessä sekä sivuilla ja istua nätisti, sitten vasta pääsee syömään. Ei tehdä tätäkään joka päivä, mutta toisinaan. Pari fasua käytiin ylösajamassa omassa pihassa, koira oli kiinni, pillitin sen istumaan ja vaadin rauhallisuutta. Sitten vaan ''hyvä'' ja lähdettiin pois, eikä oltu yhtään kiinnostuneita mokomasta siivekkäästä.

3 kommenttia:

 1. Hienostihan tuo Sofin aksa jo menee, kyllä siitä vielä hyvä tykki tulee :)
  Tuo maan haistelu tuossa jossain kohtaa oli niin tutunomaista...
  Minkä ikäisenä olet aloittanut opettamaan koirille agilitya?

  VastaaPoista
 2. Ai tuossa puomin alastulolla? Ei se haistellut, se söi:D Olin laittanut sinne namialustan opettaakseni sille itsenäisen puomin+kontaktin. Sofi juoksikin mielestäni hienosti kontaktille, teki sinne 2-on 2-off, eli hara kuten minä sen suomennan. Lähtö vasta kun käsky käy.

  Me aloiteltiin jo varhain turvallisilla esteillä kuten putki. Keinun opetin viime talvena kun lumi vaimensi täräyksen ja pienensi keinun liikkeen, siitä muutama kuva täällä: http://www.sci.fi/~msimo/Masi_ja_Zorro/Albumini/Sivut/Sofi_opettelee_keinua.html. Kontaktin eli sen haran opetin myös jo varhain, siis ihan paikallaanpysymistä. Aata se ei tee vieläkään koska se on minusta niin paha este, se täräyttää etupäätä liikaa. Hyppyjä mentiin ensin ilman rimoja ja harjoiteltiin vaan ohjausliikkeitä (vaikken osaa). Nyt Sofi hyppää minikorkeutta, medeihin nostan kun kisaikä lähestyy huhtikuussa.

  Onko teidän Jannusta tulossa myös aksakoira?

  VastaaPoista
 3. No heh, namipala tietenkin -sori tyhmyyteni...
  Kyllähän minuakin tuo aksa kovasti kiinnostaisi. Pitäisi jokin alkeiskurssi käydä, että näkee oisko se meidän juttu. Meillä on vaan se ongelma, että nuori koira kyllä oppii uusia temppuja, mutta oppiiko vanha akka?? Toinen ongelma on se, ettei paikkakunnalla taida olla agilitykursseja, mutta kyllähän niitä tästä läheltä löytyy, mutta tosiaankaan en voi alkaa itekseni koiran kanssa mitään opettelemaan, kun en vielä tiedä mistään mitään -joskus yli 10v sitten kokeiltiin hieman entisen koirani kanssa, mutta eihän siitä enää mitään muista. Tuota Sofin videota kun katsoo, niin voisin kuvitella, että turbo nauttii tästäkin lajista :)

  VastaaPoista